Leeg legaat, geen recht op vervangende waarde

Testamenten bevatten nogal eens legaten aan een bepaald familielid, een goed doel of iets of iemand anders. Soms is dat een legaat in geld, maar het kan ook een legaat in natura zijn, bijvoorbeeld een antieke kast, een kunstwerk of een sieraad. Wat zijn uw rechten als die kast, dat kunstwerk of sieraad er niet meer is?


Het is erg jammer, maar een legaat dat er niet meer is, heeft geen enkele waarde meer. Degene die het testament heeft opgesteld, mag zolang hij of zij nog leeft zelf beslissen of het betreffende goed alvast aan een ander wordt gegeven of bijvoorbeeld wordt verkocht. Is er iets aan u gelegateerd in een testament, maar blijkt dat goed er niet meer te zijn, staat u met lege handen.
 
Het kan ook zo zijn dat het legaat er nog wel is, maar dat degene aan wie is gelegateerd niet meer in leven is. In dat geval maakt het legaat gewoon weer deel uit van de erfenis en wordt meegenomen in de verdeling onder erfgenamen. Uitzondering daarop is als het een legaat met plaatsvervulling is. In dat geval ontvangen de erfgenamen van degene die het legaat zou ontvangen het betreffende goed.
 
Wilt u meer weten over legaten in een testament? Bel ons voor het maken van een afspraak.